Racist? populist? of vergeten burger?

Afbeeldingsresultaat voor angry citizen

De vergeten burger woont al jaren in een wijk die vroeger bevolkt werd door de middenklasse, tegenwoordig is het een ietwat verpauperde wijk vol satellietschotels en nieuwe Nederlanders. Sommige nieuwe Nederlanders wonen er intussen ook al jaren maar de communicatie blijft lastig, velen zijn de Nederlandse taal niet echt machtig. De vertrouwde buurtsupermarkt, de slager en de bakker zijn vervangen door een Turkse supermarkt, een Marokkaanse bakker en een halal-slagerij . Is dat erg? De één vind van niet maar de vergeten burger voelt zich er vaak niet echt meer prettig bij.

Op televisie ziet hij politici die trots vertellen hoe goed ze het doen. De economie groeit, de werkeloosheid neemt af en Nederland wordt veiliger, allemaal geweldig. Maar de vergeten burger heeft in plaats van 1,2% economische groei liever een buurt waar hij zich prettig in voelt. En een lage aangiftebereidheid wordt vaak verward met afnemende criminaliteit, politici zijn meesters in het goochelen met cijfers.

De vergeten burger leest de krant en ziet dat de intocht van Sinterklaas dit jaar zonder zwarte Pieten is, de Hema heeft de paaseitjes vervangen door verstop-eitjes en er komt een buurtfeest in het kader van de integratie en al het eten zal halal zijn. De nieuwe politieke partij DENK wil een discriminatiepolitie en ze willen af van straten die vernoemd zijn naar oude Hollandse zeehelden want dat waren ook allemaal racisten. Hij leest ook over falende, frauderende en liegende politici die gewoon op hun post mogen blijven omdat de coalitie het pluche heilig heeft verklaard. Heel soms moet er iemand opstappen omdat de druk van buitenaf te groot wordt, maar die komt dan vanzelf weer terug op een andere mooie post.

De vergeten burger had de laatste keer gestemd op een partij die beloofd had dat het beter zou worden. Financiële vooruitgang, strengere straffen, een strenger immigratiebeleid, minder geld naar de EU en meer aandacht voor de burger. Nou daar was allemaal niet zoveel van terechtgekomen. De EU trein dendert door, steeds weer steunpakkettennaar Griekenland, samenwerking met de corrupte Oekraïne en onderhandelingsgesprekken met Turkije dat lak heeft aan de mensenrechten. Allemaal geweldig. Maar iets doen aan het zwerfvuil en aan de schoffies die de buurt terroriseren is teveel gevraagd.

De politiek komt intussen steeds vaker langs op televisie met holle frasen. Ze willen misstanden keihard aanpakken maar echt concreet worden ze nooit. Er zijn de laatste jaren vele gevangenissen gesloten of verhuurd en de uitgedeelde taakstraffen zijn vaak lachwekkend. De politiek heeft het ook steeds over verbinden, we moet verbinden en we moeten tolerant zijn! Als de vergeten burger uit zijn raam kijkt of de krant leest dan moet hij constateren dat er toch echt een grens zit aan tolerantie.

Soms had de vergeten burger ook nog hoop. Want soms, heel soms mocht hij zich uitspreken via een referendum. Maar die hoop bleek ijdele hoop want de uitslagen daarvan werden en worden genegeerd. Ook daar laten de politiek partijen die beloofde te luisteren hem in de steek.

s Avonds kijkt de burger tv. Via allerlei talkshows en nieuwsprogramma’s krijgt hij steeds te horen dat hij een domme racist is en een populist. De vergeten burger voelt zich zelden tot nooit vertegenwoordigd in die programma’s, en dat is raar want heel veel mensen in zijn omgeving denken hetzelfde als hem. Maar in die programma’s zitten voornamelijk politiek correcte mensen die sociaal wenselijke en correcte meningen geven. Al die mensen zeggen steeds hetzelfde, Rusland is slecht, de EU is geweldig, alle vluchtelingen zijn zielig en populisten begrijpen er niets van. En dat is raar!

Want moeten wij bang zijn voor Rusland of moet Rusland intussen bang zijn voor de EU? komt Rusland onze kant op of is de EU al jaren bezig hun kant op te gaan? Is Putin enger dan onze leiders die zich laten leiden door eigenbelang, lobbyisten en multinationals?

Is de EU geweldig? EU commissarissen met bijbanen en belangenverstrengeling, EU leiders die het volk negeren! Parlementsleden die een aanwezigheidspremie krijgen als ze op vergaderingen verschijnen? Landen die onder druk worden gezet om dingen te doen waar het volk zich tegen uitgesproken heeft, handelsverdragen afsluiten die goed zijn voor bedrijven maar minder goed uitpakken voor de burger, het klinkt inderdaad allemaal geweldig!

De vergeten burger ziet ook erg weinig terug van de misstanden die er zijn met vluchtelingen. Natuurlijk mag je het leed laten zien maar waarom nooit de ellende? Politiemensen in Duitsland en Zweden die aan de noodbel trekken, je hoort en ziet er hier niets van. Provocerende optochten en demonstraties van haatpredikers met hun gevolg in Europese steden, doodgezwegen. Er zijn meer gelukzoekers dan vluchtelingen, je hoort ze er op tv niet over. Je hoort ze wel over de botsingen der culturen en dat is dan vaak onze schuld omdat we niet tolerant zijn. De politiek correcte mensen vergeten echter wel dat al die nieuwkomers uiteindelijk terecht komen in de wijk van de vergeten burger! En diezelfde vergeten burger moet via de belasting opdraaien voor de huisvesting, ziektekosten, scholing van al die mensen… het blijft in de talkshows angstvallig stil hierover.

Maar de vergeten burger krijgt dagelijks ingeprent dat hij met zijn mening een domme populist is. En zo is de vergeten burger intussen de verketterde genegeerde burger. Maar in een democratie heeft ook de genegeerde burger stemrecht en dat begint in meerdere landen steeds duidelijker te worden.

Delen als het je wat kan schelen
     
    
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.