Waarom zou het volk toch zo sceptisch tegenover de EU staan?

EU-Tax-Evasion-154055656-676x450

Ik ben geen Einstein maar een gewone burger, en dan schijn je het allemaal verkeerd te zien en niet te snappen.

Ik ben opgegroeid in een welvarend land en ook tijdens mijn jeugd was de export binnen Europa heel belangrijk voor ons, en we hadden goede handelsbetrekkingen, dat scheen zonder EU dus ook te kunnen.

Maar opeens was de EU daar, ik maakte opeens deel uit van een uitdijend gebeuren en zag mijn geliefde gulden plaats maken voor de Euro, allemaal zaken waar ik nooit iets over te vertellen had.

Maar in 2005 was er opeens een referendum, wij mochten over de Europese grondwet stemmen, en andere zaken die met Europa te maken hebben zoals de Euro en Turkije geen rol laten spelen bij ons stemgedrag want dat waren totaal andere zaken. Maar over die andere zaken is ons nooit wat gevraagd dus velen (waaronder ik) hebben dit referendum aangegrepen om te laten zien dat we er niet van houden om allerlei zaken door ons strot geduwd te krijgen. Volgens de Eurofielen zou tegenstemmen tot oorlog leiden en het licht zou uitgaan in Nederland.  Het resultaat is bekend, geen oorlog, geen licht uit maar onder een andere noemer kwam de grondwet er toch en het verdrag van Lissabon was een feit. Ook hier werd ik als burger weer eens flink genegeerd.

Wat ik als simpele ziel ook nooit begreep gedurende die jaren is dat Europese maar eurosceptische landen als bv. Zwitserland en Denemarken het economisch zeker niet slechter deden dan ons, en toch wat meer baas waren in eigen huis, maar ik zal dat wel verkeerd zien.

Intussen is Europa verder en verder uitgebreid, zwakke broeders in het zuiden, corrupte broeders in het oosten en wij zijn de betalende broeders die er tussenin hangen. De Nederlandse politici of ambtenaren die deze landen zonder goede screening de EU ingefrommeld hebben die hebben in ieder geval slecht werk geleverd maar daar zullen voor hun uiteraard geen consequenties aan vast zitten.

En hoe moet je als burger nou vertrouwen hebben in een systeem wat een nutteloze verhuizing tussen Brussel en Straatsburg accepteert? De kosten die dit met zich meebrengt zijn enorm maar nog nooit heeft mijn regering geprobeerd uit te leggen wat het nut hiervan is. Ik weet alleen dat ik als burger mee betaal aan een steeds terugkerende onzinnige verhuizing. De reden van dit rondtrekkend circus is voor de gewone man dan ook een totaal raadsel en zoals al gezegd enige uitleg krijgen we niet, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het niet uit te leggen valt. Het kost alleen een paar centen… Europa moet daadkrachtig zijn maar als het met dit soort futiliteiten al moeizaam gaat dan houd ik mijn hart vast bij echte problemen.

Als ik als leek geen houvast kan vinden in zaken als de Euro, en de uitbreidingsdrift dan moeten de Europese leiders en bobo’s mij vast en zeker een gevoel kunnen geven dat ze betrouwbaar zijn en zich inzetten voor mij als burger en Europeaan. Ik dus maar even wat van die types gegoogled  en ook daar werd ik niet echt vrolijk van.

Voorzitter van de EU commissie,Manuel Barosso die met bevriende en extreem rijke Griekse reder op vakantie gaat en vervolgens miljoenen Europese subsidies voor zijn vriend regelt.

Martin Schultz, voorzitter EU parlement, een man die kritische rapporten over zichzelf eerst censureert.

Christine Lagarde van het IMF, waartegen een onderzoek loopt omdat ze een vriend voor ruim 400 miljoen bevoordeeld zou hebben.

En ga zo maar door, ook daar word mijn enthousiasme voor europa niet groter door.

Dan maar goed de verkiezingscampagnes volgen, maar ook dan kom je als simpele ziel bedrogen uit. De nationale fracties zijn bijna allemaal eurokritisch maar in het europees parlement stemmen ze wel vrolijk met alles mee. We hadden premier Balkenende die de uitslag van het referendum negeerde, we hebben Rutte die meerdere malen garandeerde dat er geen bankenunie zou komen en geen geld meer naar de Grieken, maar de bankenunie is nou een feit en de stroom geld naar Griekenland stroomt nog lekker door.

Ik doe echt mijn best om wat betrokkenheid te voelen maar tot nu toe lukt dat nog niet echt, als ik het bovenstaande lees en daar dan bij optel, de arbeidsverdringing, de hoge Europese salarissen, de riante onkostenvergoedingen, een Zweedse eurocommissaris die over onze immigratieproblemen beslist, een baantjescarrousel voor de totaal ondemocratische figuren in Brussel, de drang om aan onze pensioencentjes te zitten, dan neemt mijn enthousiasme niet toe.

Het is natuurlijk wel komisch dat vele politici zich afvragen waarom europa niet leeft onder de bevolking.

En hoe zou het nou toch komen dat velen sceptisch tegenover dat mooie Europa staan?

 

 

 

Delen als het je wat kan schelen
     
    
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.